🇩🇰 Dumpekarakter til Kina for krisekommunikation

Der er højt til himlen, og kejseren er langt borte

Artikel i Kommunikationsforum 29. januar 2020

Vi ser det gang på gang. Kina er ikke et oplysningsland. Medier skal opdrage, ikke oplyse, de skal understøtte Kommunistpartiet – dvs. magthaverne, også når de kludrer i det. Gradueret over en større skala har magthaverne i Kina håndteret deres seneste helbredskrise mere effektivt end tidligere tilfælde. Men hos mig ville de også denne gang dumpe til eksamen i effektiv kommunikation.

Læs hele artiklen i Kommunikationsforum

J-P’s tegning af coronavirus i Kina har udløst en del furore. I min optik skal man huske, at der ikke er tale om en satiretegning, men om en bladtegning, der i sagens natur skal formidle et budskab uden ord, og hvad man end mener om den tegning, så forstår man, hvad den vil fortælle.

Her er, hvad jeg har skrevet på facebook om den sag i går og i dag: Jeg hæfter mig ved en hel masse i sagen om J-P’s kinesiske corona-virusflag, dog først og fremmest, at Kina klager direkte til J-P og ikke blander den danske regering ind i sagen, som tilfældet var med J-P’s karikaturtegninger i sin tid og også sagen om de tibetanske flag. Nok så interessant er det også, at Kinas offensive stil i nyere tid (på Færøerne, i Grønland, Sverige og UK) er kopieret direkte fra Trumps ambassadørers utidige indblanding i dette og hint. I Rigsfælleskabet var det Carla Sands, der lagde ud med at advare Grønland og Færøerne mod at entrere med Kina, hvorpå hendes kinesiske kollega i DK, Feng Tie, kastede sig ud i sit mærkværdige forehavende på Færøerne med at kæde indkøb af Huaweis ydelser sammen med handelsaftale med Kina (og her kan man anføre, at hvis det virkelig ligger Kina og Huawai på sinde at signalere, at Huawei er helt uden for statsindflydelse, så er det jo i hvert fald ikke vejen). Det var bare dét, jeg ville sige …

Derpå fulgte nogle kommentarer og spørgsmål: God pointe!

Hvad er din vurdering af hvad der sker nu, Mette? JP siger ingen undskyldning på vej. Hvad gør Kina nu? Mette Holm: De er i hvert fald glade for at få afledt opmærksomheden fra deres egne problemer med virkelig langsommelig oplysning om og advarsel mod coronavirus, handelskrig, Hong Kong-opstand, taiwanske demokrater og uighurer. Xi er presset. Og så er det altid godt at røre lidt i den nationalistiske suppedas. Der er formentlig også et betydeligt mål af kulturmisforståelse. Det er jo en bladtegning, ikke egentlig en satirisk én, et forsøg på at illustrere coronavirus i Kina, som så er landet virkelig skævt ift kineserne. Jeg tror ikke, der sker så meget mere, som nævnt er det næppe et tilfælde, at det er avisen, der får skæld ud og ikke DK som sådan… men man kan jo aldrig vide. Menige kinesere er edderspændte over, at der skulle gå 40 dage, før virus blev meldt offentligt ud, og de er lige så rasende over at får deres nytårsferie spoleret.

Tak!

Alt efter hvordan virussen udvikler sig må jeg sige at jeg ikke synes at det må være rart at at være en alm. kineser og få påduttet at man er roden til en pandemi. Det er faktisk aldrig særlig sjovt at lave grin med dødelige sygdom og lidelse, er det?

MH: Nej, men det er jo heller ikke en morsom tegning eller satirisk. Det var en bladtegneropgave: hvordan illustrerer man, at Kina er ramt af heftig virus? Tegnerens opgave er at udtrykke noget uden ord. Og hvad man end mener om den tegning, så løser den faktisk den opgave udmærket. Faktum er, at virus har fundet vej fra en flagermus til et desmerdyr, som under behandling eller tilberedelse af en art af menneskehånd på det kæmpestore fødevaremarked i Wuhan med vilde og tamme dyr, pådrog et menneske den seneste variant af coronavirus, 2019-nCoV. Magthaverne brugte de første 40 dage på at prøve at forhindre oplysning om virus i stedet for netop at oplyse om den, så man kunne forsøge at bremse den … I det lys kan jeg godt forstå, at kineserne er vrede – og at magthaverne nærmest er glade for at få en dansk flagsag til at bortlede den kinesiske offentligheds opmærksomhed fra deres egen ringe forvaltning.