Bøger / Books

🇬🇧 I am delighted to have translated this encouraging anniversary publication for Glad Foundation. What these people have achieved over the past two decades is remarkable and hugely commendable.

Thomas Novotny, media darling and employee at Glad TV, where he has hosted innumerable TV shows. TV Glad is but one of Glad Foundation’s many activities, which include i.a. a zoo, catering, a design company and more.

Do read an share … #happyreading #gladfoundation

Mongoliet: Tilbud: 200 kr. + porto

Jeg kan nu til gunstig pris tilbyde denne gennemillustrerede og smukke bog, som jeg udgav i 2015 sammen med fotograf Søren Zeuth. Den eneste bog på dansk om Mongoliet i 25 år.

Bogen fik strålende anmeldelser, bl.a. skrev Tor Tolstrup i Jyllandsposten:

Det er en stærk og god bog – og en helt nødvendig bog. For der er skrevet uendeligt lidt om det nye Mongoliet. Kun en håndfuld internationale bøger beskæftiger sig med det moderne Mongoliet, og det er længe siden, der sidst udkom en bog om Mongoliet på dansk. Nu er den her, og som man kunne forvente, er den velskrevet og fængslende, for når avis- og radiojournalisten Mette Holm tager fat på et emne, bliver det gjort til bunds. (…) en absolut læseværdig bog.

Man mærker forfatterens omfattende viden om og kærlighed til dette land, der på et kvart århundrede har gennemført en demokratisk proces uden sidestykke i den moderne verden.

I lektørudtalelsen hed det bl.a.: Unik udgivelse i sit kompetente indblik i mongolernes samfund, kultur og egen livsopfattelse. Fotograf Søren Zeuths fotos støtter Holms tekst, så man føler sig hensat til de stemningsfyldte steder, der er rammen om Holms interviews med nomader, bønder, politikere og byboer.

Lektørudtalelsen:

Mere her

Køb Mongoliet-bogen for 200 kr. + forsendelse. Bestil den her

Du store Verden: Tilbud: 100 kr. + porto

‘Det bedste udenrigspolitiske lynkursus på markedet’:

Rosinante, efteråret 2018

Også Du store verden blev fornemt modtaget. ‘Det bedste udenrigspolitiske lynkursus på markedet,’ skrev fx Lisbeth Knudsen i Mandag Morgen.

Lektørudtalelsen:

Dagbog fra Beijing

Tilbud: 30 kr. + porto

Gyldendal 2014

Dagbog fra Beijing – 25 år senere; hvor gik kineserne hen?

Bogen er et genoptryk af min Dagbog fra Beijing (1989 GEC Gads Forlag). Dengang var jeg udsendt for TV-A til at dække opstanden i Beijing. I denne, nye version følger jeg op på begivenhederne dengang. Hvad blev der af de mest fremtrædende aktivister? Blev deres krav opfyldt? Hvad – om noget – lærte magthaverne af opstanden? Og meget mere … Anmelderne skrev bl.a.:

Det er en klog og inspirerende bog, Mette Holm har skrevet. Fuld af indtryk og tanker. Den er udtryk for troværdig, vidende og ræsonnerende journalistik, når den er allerbedst. At bogen også er en pryd for øjet i layout og mundret sprog gør kun billedet fuldendtThomas Petersen for Dansk Historisk Fællesråd

Man bliver klog på Kina, både dengang og nu, af at læse Mette Holms forbilledlige formidling af et fascinerende og komplekst land, der med sit fokus på massen frem for individet er svært at få sit vestlige hoved rundt om – Lotte Kirkeby Hansen i Kristeligt Dagblad

Lektørudtalelsen:

Køb bogen her for den rørende sum af 30 kr. + porto

I verdens tjeneste

Tilbud: 30 kr. + porto

2015-16 ledsagede jeg min mand, Mogens Lykketoft, til New York, hvor han var Formand fra FN’s 70. Generalforsamling. Det var spændende og heftige 15 måneder, hvor vi fik indblik – og indflydelse – i verdens parlament. Vi mødte mennesker fra hele verden, aktivister, fupmagere, politikere, dybt engagerede internationalister. Man kan kritisere FN for meget, men det ændrer ikke på, at det er dét forum, vi har, hvor hele verden sidder med ved bordet. Det fortæller Mogens og jeg om i I verdens tjeneste – 15 måneder for FN, som vi skrev umiddelbart efter vi vendte hjem i efteråret 2016. Læs et uddrag af bogen her. Køb den i din boghandel eller fx her. Den er også udkommet på engelsk

Lektørudtalelsen:

Kina – fra kejserdømme til kapitalisme

Denne bog udkommer i 3. udgave foråret 2024!

Historiebog for gymnasier og hf, genoptrykt såvel som opdateret i 2. udgave, udgivet på Frydenlund, der betegner den som en bestseller. Historielærerne er – ifølge anmeldelsen af 2. udgave i deres magasin, Noter – også godt tilfredse. Fra forlagets præsentation: Bogen er skrevet til historieundervisningen på ungdomsuddannelserne og gennemgår kejserdømmets fald, demokratisk styre, nationalistisk diktatur, borgerkrig og krig mod Japan. Hertil kommer kapitler om kommunisternes magtovertagelse i 1949, der efter årtiers benhårdt diktatur de seneste årtier har tilladt en større grad af ytringsfrihed, kapitalisme og privat ejendomsret – dog stadig under Kommunistpartiets kontrol.

De mange udfordringer, Kina står over for i dag, beskrives også: Forurening og miljøbelastning, befolkningstilvæksten, forsyningssikkerhed, forholdet til Vesten, Taiwan og Afrika, ytringsfrihed og censur og meget mere.

Historielærernes magasin, Noters anmeldelse:

Bøger:

1989: Dagbog fra Beijing, GEC Gads Forlag. Bagsideteksten: Mette Holm oplevede studenteropstanden i Bejing på nærmeste hold som TV-Avisens udsendte medarbejder. I dagbogen fortæller hun om studenternes enestående udfordring til Kinas ledelse og deres ungdommelige livsbekræftende vilje til forandring – hovedløs, som den var. Dag for dag beskriver hun udviklingen og forandringerne i Beijing, i studenternes opstand og Kinas ledelse. Oplevelsen er meget intens – historiens vingesus sender kuldegysninger gennem én. Opstanden sættes også i perspektiv i forhold til kinesernes langt og omtumlede historie. Bogen blev genoptrykt og udvidet med, hvad der fulgte i følgende 25 år, i 2014. Mere nedenfor.

1990: Breve fra Østblokken, Thaning og Appel. Antologi om kommunismens sammenbrud i sovjetsfæren. Mit bidrag var om opstanden mod det kinesiske styre året forinden, som blev brutalt nedkæmpet af Folkets befrielseshær – som beskrivet i Dagbog fra Beijing. Bogen kan købes antikvarisk, fx her

1997: Vietnam – en økonomisk og politisk oversigt, Danida. Trods kommunistisk ét-partistyre er Vietnam dét land i Asien, hvor regeringen har størst respekt for borgerne. Bogen blev til efter mange rejser i hele Vietnam og beretter om vietnamesernes energiske bestræbelser på udvikling og fornyelse i lyset af deres ældre såvel som nyere krigshærgede historie. Bogen er gratis, men desværre “udsolgt” og ikke genoptrykt.

2001 + 2014: Kina – fra kejserdømme til kapitalisme, Frydenlund. Historiebog til gymnasiet og HF. Det var spændende at tage livtag med hele Kina i ét langt forløb. Og altid interessant at prøve at gøre stoffet, som jeg selv er så optaget af, levende & forhåbentlig interessant for andre. Mere her. Køb bogen her. Den viste er 2. reviderede udgave fra 2014 – og en smagsprøve

Mekongfloden – Vandenes Moder, Danida, 2001 (udgivet på engelsk af Mekong River Commission i 2003). Mekong-floden går gennem ”mine” lande, Kina, Burma, Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam – lande, som jeg sætter stor pris på, kender godt og har rejst vidt omkring i. 70 millioner mennesker langs Mekong er fuldstændige afhængige af deres flod. Nogle lever fortsat, som de gjorde i middelalderen, andre driver industrialiseret fiskebrug. Alle tilbeder de deres flod, ligesom de kender og respekterer dens luner. Bogen blev til efter rejser med mange forskellige fartøjer mange forskellige steder på floden.

(fortsættelse følger)