Foredrag og arrangementer

🍁 Efteråret er over os 🐿

Verden er af lave. Krig i Ukraine, eksplosive energipriser, inflation. Lyspunkterne er få og små – men fx har Danmark netop – som det første land i verden – lovet støtte i FN til fattige lande, der er hårdt ramt af tab og ødelæggelse som følge af klimaforandringerne.

Kinas Kommunistparti indleder sin 19. kongres 16 oktober. Den bidrager til, at Xi Jinping forlanger ‘harmoni’ – dvs. han vil ikke høre en lyd fra borgerne, der bare har at indrette sig, så de ikke kommer partistaten på tværs. Kineserne er frustrerede og rasende over Xis nul-tolerance over for covid-19, som har betydet drastiske indskrænkninger i kinesernes bevægelsesfrihed og friheder i det hele taget.

For mig betyder det stor interesse for alle mulige aspekter af Kina, og jeg har forskellige optrædender om Kina.

Mere om foredrag mm nedenfor

Efterår i Dyrehaven

Bestil foredrag:

Jeg holder oplæg om Kina, Myanmar, Mongoliet bl.a. og Verdensmålene for bæredygtighed. Her kan man se nogle af de foredrag, jeg tilbyder. Mine foredrag er målrettet publikum, det være sig gymnasier, foredragsforeninger eller virksomheder, ligesom vi gerne sammen kan finde frem til fokus for et oplæg.

Book mig som ordstyrer

Eller vi kan aftale nærmere her.

Kommende arrangementer

29. september kl. 17 til 18 i Tranquebar Boghandel snakker jeg med Informations Asien-korrespondent om Kina med udgangspunkt i hans nye bog, Kina i verden – Xi Jinping og Den kinesiske Drøm, som jeg anmeldte i Information 16. september.

19. oktober kl. 9:45-11:00 glæder jeg mig til at holde oplæg om Kina på Nyborgmødet 2022 på Hotel Nyborg Strand. I år handler Nyborgmødet om ånd, tidsånd, åndsfrihed og Helligånd. Mere om det her

Afholdte arrangementer

17. juni kl. 14-15:30 på Folkemødet på Bornholm har vi nedslag i den løbende samtale om verden mellem Christian Friis Bach, Niels Bjerre-Poulsen, Tomas Anker Christensen, Jakob Skovgaard-Petersen, Mogens Lykketoft og mig. Denne gang vil vi fokusere på Verden i forandring, Ukraine og klimaet i særdeleshed. Det er i POV Internationals telt, F31. Mere her

Onsdag 9. marts 2022 kl. 19-22 holder jeg oplæg om Kinas magt agt og virkelighed i det 21. århundrede i Valgmenighedens Hus, Skolegade 32, 7500 Holstebro Endnu et godt og velbesøgt møde med velorienterede og interesserede mennesker, der er optaget af Kinas rolle i verden, netop nu ikke mindst i Ukraine.

Tirsdag d. 1. februar holdt jeg oplæg med Mogens Lykketoft i Biblioteket i Sønderborg som led i byens tilbagevendende festival i anledningen af Kinesisk Nytår, Kinesiske Dage. Temaet var Hvad sker der i Kina? Hvad sker der med Kina? Er Kina en trussel eller en nødvendig partner? Hvilken vej går Kina under Xi Jinpings enevældige og ensrettede styre? Det var et fornemt arrangement i det smukke nye bibliotek, også her fuldt hus og stort engagement. Det var, trods kraftigt blæsevejr, en fin aften i Sønderborg.

Tirsdag 18. januar holdt jeg oplæg for de politiske ungdomsorganisationer VU, SFU og RU i København. Der var fuldt hus og stort engagement. Det er skønt at møde de unge og at opleve, at de kommer godt ud af det med hinanden samtidig med, at de har deres politiske forskelle.

Tirsdag 16. november 2021. kl. 18:15-21 holder jeg oplæg om Kinas magt agt og virkelighed i det 21. århundrede i Sognegården i Hjørring Herlig aften i det bedste og mest engagerede selskab. Tænk, at så mange mødte op på kommunalvalgsaftenen. Måske var det fordi der blev serveret det sprødeste valgflæsk med persillesovs til.

Bogforum på Bella Scenen søndag 7. november kl. 11, når jeg snakker med Holger Dahl om hans nye Kina-krimi, Ming Selskabet. Holger og jeg var udvekslingsstuderende i Beijing sammen for 40 år siden (se foto), så der er nok at snakke om. Det var en fornøjelse at snakke gamle dage i Kina og selvfølgelig Ming Selskabet med Holger

Beijing 1981
Medstuderende Margareta, Holger Dahl og mig selv ved skrivemaskinen en sensommerdag i Beijing 1981. Der bliver tid til at reminiscere på Bogforum © Carsten Gyrn

Mandag d. 1. november 2021 kl. 18:15-20 holdt jeg forelæsning om Ét Kina, mange folk: Tibet, Xinjiang, Indre Mongoli samt Hong Kong og Taiwan i Folkeuniversitetets Kina-serie på Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Det var den ande forelæsning i rækken, og endnu engang var der veloplagte og interesserede folk. Det er helt tydeligt, at der er fornyet interesse for Kina herhjemme.

Mandag d. 25. oktober 2021 kl. 18:15-20 holdt jeg forelæsning om Autoritær blindhed: censur, propaganda og kontrol i Folkeuniversitetets Kina-serie på Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Som altid en fornøjelse at få lov at berette om udviklingen i Kina for interesserede og spørgelystne folk

Onsdag 30. juni 2021 kl. 19-21 gentagelse af successen 2. juni: oplæg med Mogens Lykketoft om Kina, trussel eller partner? på Brandbjergs Tankevækkende Højskole, Brandbjergvej 12, 7300 Jelling. Eftersom coronarestriktionerne var lettet en anelse, var der endnu flere end tidligere på måneden – lige så veloplagte og endnu engang var det en stor fornøjelse oven på de mange måneder med isolation og virtuelle møder. Det sjove ved at holde foredrag med Mogens er, at de aldrig bliver ens – heller ikke dette, som havde nøjagtigt samme oplæg som d´t fire uger forinden.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Kina-under-forandring.jpg

🇩🇰 Tirsdag d. 8. juni 2021 medvirkede jeg i dette spændende arrangement i Cinemateket, Borgergade 55, 1123 København, hvilket – som altid i Cinemateket – var en stor fornøjelse.

Kl. 16:45 sad jeg i panelet til debat (på engelsk) om Kinas forandrede demografi (gratis) 🇬🇧 Tuesday 8 June 4:45 PM I participated in a panel debate (in English) on China’s shifting demography (free)

Kl. 17:45 introducerede jeg Wang Xiaoshuais film Beijing Bicycle fra 2001 – gratis, men jeg går ud fra, at der skal købes billet til filmen.

Liselund Højskole
Kaffepause i forelæsningen på Liselund Højskole i Slagelse

Tirsdag 8. juni 2021, kl. 9:30-11:30 holdt jeg oplæg om FN’s Verdensmål for Bæredygtighed på FOF’s Sommerhøjskole i Slagelse, Liselund Højskole, Slotsalleen 44, 4200 Slagelse. Stor fornøjelse, veloplagte og spørgelystne tilhørere. Og der er så smukt på Liselund

Onsdag 2. juni 2021 kl. 19-21 holdt jeg oplæg med Mogens Lykketoft om Kina, trussel eller partner? på Brandbjergs Tankevækkende Højskole, Brandbjergvej 12, 7300 Jelling. Masser af veloplagte folk på sommerhøjskole i det smukke område omkring Grejsdalen

Tirsdag 1. juni 2021, kl. 9:30-11:30 holdt jeg oplæg om FN’s Verdensmål for Bæredygtighed på FOF’s Sommerhøjskole i Næstved, Musikstalden, Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstvedendelig kunne man atter optræde for et levende og engageret publikum. Hurra! Det var noget så dejligt.

Mandag d. 9. november 2020 kl. 18:15-20 holdt jeg forelæsning om Ét Kina, mange folk i folkeuniversitetets Kina-serie Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Billetter her

Mandag d. 2. november 2020 kl. 18:15-20 holder jeg forelæsning om Autoritær blindhed i Kina på Folkeuniversitetets Kina-serie på Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Billetter her

Forelæsningerne på Københavns Universitet var sådan en fornøjelse. Kurset var fuldtegnet – hvilket jo i coronatid er en halvt fyldt aula med kun hvert andet sæde i brug – og det var dejligt at få lejlighed til at fordybe sig i emner frem for at skulle fortælle det hele på den halve tid. Og det er skønt, at folk er optaget af verden omkring os – ikke mindst Kina. Glæder mig til forelæsningsrækken til næste år!

Panelet i Farhads Forsamlingshus
Søndag eftermiddag i Farhads Forsamlingshus med Mai Corlin og Casper Wichman til livlig og interessant debat. Både blandt publikum og panel var der enighed om, at Kina er et vilkår, og der er brug for større viden om landet og, hvad der rør sig dér i en verden i hastig forandring.

Kina – hvad nu? Hvad ved vi om Kina og den kinesiske befolkning? Og hvad er det for værdier, vi selv kæmper for? Hvor skal vi være på vagt, og hvor kan vi blive klogere, hvis vi lytter? Debat i Fahads Forsamlingshus søndag d. 25. oktober kl. 13-15 i Teater Grob, Nørrebrogade 37, 2200 København N. Mere her – og på facebook

9. september 2020 havde jeg fornøjelsen af at holde oplæg for engagerede unge i Europæisk Ungdom i København om forholdet mellem Kina og EU. En herlig opgave og skønt at være i cirkulation igen og snakke om vigtige ting!

Samtalesalon 11. maj fra kl. 17-18:30 i Bikubenfonden. Alle kan være med på zoom – det koster bare 15 kr. Billetter her

Det blev en meget fin snak mellem kvinden bag stykket Made in China, Sigrid Johannesen, kunstner Bjørn Nørgaard og mig, smukt modereret af journalist Lene Winther. Det var dejligt at være ude at optræde med kloge og gode venner i denne mærkværdige isolationstid. Samtalen udkommer snart i koncentreret form som podcast.

Egentlig skulle jeg have deltaget i Samtalesalon på Aarhus Teater mandag d. 4. maj kl. 17 i forbindelse med forestillingen Made in China, som jeg glæder mig vildt til at se. Men den blev corona-aflyst. Made in China skulle have været opført på Teater Sort/Hvid i København 27. marts-25. april. Mere her Også her kom coronavirus i vejen. Forhåbentlig udkommer stykket i et andet format på et senere tidspunkt.

Torsdag d. 27. februar om formiddagen snakker jeg om overvågning i Kina på Stenhus Gymnasium i Holbæk. Skøn oplevelse, propfyldt med engagerede unge, der alle er tilknyttet skolens Kina-aktiviteter. Og hvem kunne vide, at det blev det sidste live-arrangement i lang tid?

Jeg sidder i panelet, når der er debat, fællesspisning og Kina-dokumentar onsdag d. 11. december hos Globalhagen Kitchen og Mellemfolkeligt Samvirke, 16:30-20:30 Fælledvej 12, 2200 København N. Det blev en fin aften med mange unge tilhørere og interessant debat om hhv. situationen i Hong Kong og Kinas massive medieoffensiv hjemme og globalt. Vi nåede bl.a. omkring Færøerne og Huawei, samt det lille vanvittige videospil, Bekæmp forræderne sammen, udgivet på fastlandet, så vrede fastlandskinesere kan slå løs på demokrater i Hong Kong med deres flip-floppere, en baseball-kølle eller de bare hænder.

Onsdag d. 20. november kl. 19-21 taler jeg om Kinas magt, agt og virkelighed hos foredragsforeningen i Kulturhuset på Islands Brygge – dejlig aften med fuldt hus, interesserede tilhørere og mange spørgsmål

Mandag d. 4. november kl. 18:15-20 talte jeg om Kunstens vilkår i Kina som led i på Folkeuniversitetets serie Det moderne Kina på Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Det fine ved Folkeuniversitetet er, at der er så mange interesserede tilhørere, og at man får lejlighed til at fordybe sig …

Mandag d. 28. oktober kl. 18:15-20 talte jeg om opstanden i Beijing og andre byer i 1989 som led i på Folkeuniversitetets serie Det moderne Kina på Københavns Universitet på Amager, Sdr. Campus. Fornemt at have tid til at gå i dybden med et emne, der ligger mig så meget på sinde.