🇩🇰 Kurrer på tråden mellem EU og Kina

Virtuelt topmøde mellem Kina og EU - set fra Beijing

I år skulle Kina og EU have fejret 45 års diplomatiske forbindelser med storstilet investeringsaftale og EU-kinesisk topmøde i Leipzig. Sådan er det slet ikke gået. Aftalen blev ikke færdigforhandlet i tide. Så var der covid-19. Og de kinesiske magthaveres hårdhændede forvaltning af bl.a. Xinjiang og Hong Kong.

Mens Kina slår stadig hårdere ned på kritik på hjemmefronten, lader det til, at EU-landene omsider – efter 45 år – rykker tættere sammen for at kunne tale til Kina med én stemme. Tidligere har Kina dygtigt haft held til at splitte EU med det formål at forhandle med medlemslandene enkeltvis i stedet for at forhandle med hele Unionen. Dermed har det også lykkedes Kina at forhindre samlet kritik. Det har jeg skrevet om i POV International.

Billedet er fra den statslige kinesiske nyhedstjeneste: Chinese President Xi Jinping co-hosts a China-Germany-EU leaders’ meeting in Beijing, capital of China, Sept. 14, 2020, via video link with German Chancellor Angela Merkel, whose country currently holds the EU’s rotating presidency, European Council President Charles Michel and European Commission President Ursula von der Leyen. (Xinhua/Li Xiang)

Flere artikler om Kina fra min hånd