Interview med Ko Jimmy fra 2013

Interview med den burmesiske demokratiforkæmper Ko Jimmy

Den burmesiske demokratiaktivist Ko Jimmy gik under jorden, da general Min Aung Hlaing tog magten ved statskup 1. februar 2021. Lørdag d. 23. oktober blev han fundet og anholdt. Politiets hårdhændede behandling resulterede i, at han blev indlagt bevidstløs på et militærhospital i hovedbyen, Yangon, næste dag. Jeg mødte Ko Jimmy i København i 2013 og igen i Yangon året efter. Her er et interview med ham fra DR P1’s Orientering i 2013 (hvorfor oplægget synes forældet):

OPLÆG: I Myanmar kan oppositionslederen, Aung San Suu Kyi, og hendes parti glæde sig over, at de går til valg i 2015 stort set uden modstand. For 88 Generationen, bevægelsen, der stod bag opstanden for demokrati i 1988 og blev straffet blodigt derfor, har besluttet ikke at stifte et nyt parti, der kan udfordre den demokratiske leder. 88 Generationen er en vigtig faktor i Myanmars hastige demokratisering og med i den kreds, der prøver at styre Myanmars udvikling, nærmest skridt for skridt. Mette Holm har mødt én af lederne i København – og spørger ham her først, hvad han helst vil kaldes:

HØR INDSLAGET

NEDLÆG:

sagde demokratiforkæmperen Ko Jimmy til Mette Holm fredag i København. Ko Jimmy, der blev født omtrent samtidig med militærets magtovertagelse i Myanmar i 1962, har alle dage ønsket sig at komme til Europa for at se demokratiet i funktion. Hans ønske er blevet opfyldt af det franske parti UMP, Tyskland socialdemokrater og Norges regering, der betaler hans rundrejse.

Medvirkende: Ko Jimmy alias Kyaw Min Yu, medstifter af Myanmars afholdte politiske bevægelse 88 Generation – Peace and Open Society.

Mere fra min hånd om Myanmar