Glemt kinesisk kunstner sælger for formuer

Sanyus sidste nøgenstudie, Nu fra 1965, blev solgt hos Sotheby’s i Hong Kong i fjor for 160 mio. kr.

Jeg var på vej hjem fra sommerudflugt til Endelave, da jeg forleden blev ringet op af dr.dk for at snakke om de enorme summer, som kinesiske kunstnere handles for på det internationale kunstmarked. Jeg havde ikke hørt om Sanyu (1901-1966), som var årsag til historien, så mine kommentarer blev meget generelle.

Læs den lille historie her.

Under samtalen forestillede jeg mig, at Sanyu havde levet og virket hele sit liv i Kina. Dér ville hans tilværelse, hans nøgenstudier og andre dekadente værker taget i betragtning, have været yderst vanskelig efter kommunisternes magtovertagelse i 1949. Da jeg kom hjem, googlede jeg ham og fandt ud af, at han var yngste søn i en stenrig silkefabrikantfamilie i Sicuhuan, udvandrede til Frankrig i 1921, hvor han giftede sig, levede og virkede resten af sit liv – med afstikkere til Berlin og New York. I sin levetid var han nogenlunde anerkendt, levede af at male, men solgte ikke specielt godt.

Det gør han så nu.

Mere om Sanyu her på wikipedia.

Mere om kunstnerisk udfoldelse i Kina i dag her.